Denne ruta svinger innom og betrakter Petter Dass museet, før den krysser Alstahaugfjorden og  stopper opp ved minnesmerke for kankje norges største skipsforlis noensinne. Rosøya er fangeskipet Rigel sitt siste hvilested hvor det forliste under dramatiske omstendigheter 27 November 1944. Et forlis som følge av alliertes bombing og krevde 2572 menneskeliv.

Tidsrom: Turene kan bestilles/skreddersys hele året!
Tid: ca 2 t. med start fra Seløy, og 3 t. med start fra Sandnessjøen.
Pris/bestilling.

Se kartskisse fra turen.

«Rigel» på 3.800 tonn tilhørte Det Bergenske Dampskibsselskab, men var rekvirert av tyskerne for troppe- og fangetransporter. Da skipet forlot Bodø 26. november meldte kaptein Heinrich Rhode at han hadde 2838 personer ombord, av disse var 2248 øst-europeiske krigsfanger og 455 tyske soldater.

Videre går turen innom «Skålværet gammle handelssted» som var et storsete i Alstahaug før i tiden. Mot slutten av 1800-tallet var det i tillegg til handel og jordbruk, produksjon av klipp­fisk, tønnefabrikk, trandamperi og bakeri. Det kom posthus, telegraf og dampskipsanløp.

Turen kan kombineres med mat både ute i felt og på resturant, fks «Augustbrygga», eller på svabergene ute på Sandsundvær, og/eller overnatting på Seløy Kystferie/eller andre overnattingssteder !